Hors d’Age: wilt u meer weten over deze Limited Edition?

Hors d’Age: wilt u meer weten over deze Limited Edition?

Wel, met Hors d’Age bedoelt men ‘buitengewoon oud’. In de wereld van brandy, wijn, champagne, likeuren wil dat zeggen dat de drank uitzonderlijk lang gerijpt heeft.

RIJPING

Voor champagnebier gebeurt die rijping in de fles en op champagnegist. Maar bij andere dranken gebeurt de rijping op houten vaten. Het hout waarvan het vat gemaakt is, heeft een grote invloed op de smaak en de aroma’s van het eindproduct. Amerikaanse eik is bijvoorbeeld minder poreus dan de Europese eiken houtsoort. Die porositeit heeft dan weer invloed op de “Angel’s Share” en de “Devil’s cut”. Huh, de wat?

Oke, stap voor stap: Let’s break it down!
  • Hors d’age: bijzonder oud dus. Deze Limited Edition is 8 jaar oud. Al die tijd is het champagnebier blijven rijpen in de fles, op champagnegist uiteraard. Dit geeft de Hors d’Age een lichte zure toets met een aroma van rijpe rode vruchten.
  • Liqueur de dosage: bij de “méthode champegnoise traditionelle” wordt na het rijpingsproces de champagnegist verwijderd (dégorgement) om er dan een likeur aan toe te voegen, dit noemt men de ‘liqueur de dosage’.
  • Angel’s share: een term die vooral bij het rijpingsproces van whisky wordt vernoemd. Gedurende een lange periode blijft de vloeistof in houten vaten, waarbij allerlei factoren (soort hout, temperatuur, vochtigheid, locatie) de smaak beïnvloeden. Tijdens het rijpingsproces wordt een deel van de vloeistof opgenomen door de poreuze houten wanden van het vat. Een deel daarvan verdwijnt door verdamping langs de buitenkant van het vat. En is dus voorgoed weg, afhankelijk van de grootte van het vat kan dat 5% van de inhoud van het vat zijn. Een smakelijk cadeautje voor de engeltjes dus.
  • Devil’s cut is het omgekeerde, dat is net wat achterblijft in het vat. Na het rijpingsproces wordt de vloeistof gebotteld, maar niet alles krijgt men bij dat proces uit het vat. Het restant is robuuster en zoeter van smaak met een sterk aroma van eik. Het gebruik van eiken vaten geeft tevens een vanille aroma af.

Voor deze Limited Edition Hors d’Age, van 8 jaar oud, is de “liqueur de dosage” een “devil’s cut” van een oud houten cognac vat (Franse eik).

De combinatie van de maturatie van het champagnebier; de aroma’s die ontstaan zijn bij het rijpen van de cognac op een houten vat; én de liqueur de dosage van de Cognac “devil ’s cut”, maken deze Hors d’Age het meest exclusieve champagnebier op de markt. Een smaak en aroma die enkel door de natuur kan gecreëerd worden. U geniet van een geur van rijpe rode vruchten, noten en rozijnen. En een sherry achtige smaak met een klein zuurtje.

En nu in het echt degusteren? Klik hier om het aan te kopen.

 

Uw smaakmaker en brouwer,

Patrick

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Ben je ouder dan 18?

Door op "JA" te klikken, bevestig je dat je ouder bent dan 18 jaar en de wettelijke leeftijd hebt om alcohol te consumeren.

JA

Zoeken

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg
Nu shoppen
Dutch